Viu bé, minyó

Quan C Tangana canta Tú me dejaste de querer o Mala mujer, què fa? Parodia o reivindica l’amor romàntic i possessiu? És irònic el que fa C Tangana? No ho sé ni ho resoldré. Però surten tots els qui poden sortir a dir que C Tangana bèstia masclista, fer una mica de virtue signaling, etc. Sospito que la nostra recepció de la música s’ha moralitzat. Quan Sopa de Cabra o el Metal cantaven sobre assassinats ni tan sols es plantejaven que allò pugués tenir una lectura moral. Avui sembla que tota lletra que facis és una signatura en un manifest. No entenem que hi ha un espai amoral en el qual cantar Mala mujer i deixar que el dionisíac ens faci habitar, per una estona, aquella pell; no entenem que el món és molt més petit i perillós si no podem ni provar de cantar-ho. Hi ha un article possible sobre les causes d’això, un article que fa referència al llibre del Pau Luque sobre literatura i moral, però el deixo pendent, perquè jo vull parlar de Tipus Suite. Només diré que a) estem sobreestimulats per b) discurs polític i que c) ens falta imaginació. A partir d’aquí és connectar causes i efectes i engegar la màgia de l’especulació. 

La bona màgia. 

Tipus suite, though. Penso que el que canta Tipus suite és indiscutible. No canta, com he vist per allà, sobre el relleu generacional i l’acomodació. Canta una ideologia. Canta un gest. Contra el victimisme i els discursos buits (l’indie depriment que asseca el cervell), el narrador, fart de tota aquesta troupe (no teníem res a dir-nos), en un matí triomfal, fa un cop de cap, decideix fer-se responsable de si mateix, i se’n surt. I ara es reivindica, és clar. Si demana perdó per alguna cosa és per haver-se cregut els victimistes (potser vau veure’m convençut repetint certs arguments). Per la resta, una habitació tipus suite, una amant, penso que només està parlant d’opulència. El missatge de Tipus Suite és el del vostre pare de dretes, un missatge que fa molta més ràbia per l’emissor que pel contingut, un missatge d’apoderament:

deixa de plorar i ocupa’t de la teva vida.

I ara, la pregunta que complica la recepció literària. És evident com ho canta el narrador: sense un pèl d’ironia. Però com ho canta Manel? Està parodiant aquest senyor, se n’està rient? Estrictament, per sort, no ho podem saber —i el més interessant és que la cançó pugui jugar els dos rols, pugui reivindicar a qui vulgui que el reivindiqui i pugui servir de mofa a qui ho necessiti. Però tenim corpus previ de l’autor. Tenim pistes.

En concret, tenim A veure què en fem. 

A veure què en fem és la cançó més política de Manel, i el seu missatge és… exactament el mateix. Au, va, mereix-te la vida. Comences a entendre els pobres desgraciats que et deien que al final et tocarà aprendre a viure i a no culpar

Això és el que penso que Manel duu anys cantant. Un cant a la pròpia agència que avui sembla una traició de classe, al qual he anomenat de dretes per provocar, perquè penso que efectivament Manel té raó i l’indie depriment, independentment de la nostra ideologia, ens està assecant el cervell. I a mi tampoc em crida l’opulència ni em fa gaire enveja material l’home de la suite, però la gràcia del món és que no marca els nostres objectius; que ens dona espai també per escollir els desitjos. La insatisfacció és una benzina com qualsevol altra; el problema és creure que ens exigeix una certa actitud. Som perillosament a prop del punt en què la fe en el que es fa (l’amor propi, el treball optimista) sembla una traició de classe. El món és injust i un somriure sembla una declaració d’adhesió a tots els seus excessos. Paradoxalment, el derrotisme i la sospita de l’alegria fan el món més injust, i no pas a l’inversa.

Viu bé, minyó. Pregunta’t cada dia si ho pots fer millor.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s